Book Consult

Kitchen Inspiration

A warm old weatherboard home sat on the edge of Melbourne’s CBD, just over the Westgate Bridge; a stunning piece of Australian architecture owned by a young couple that was in desperate need of a revival.

Award-winning Smarter Kitchens Designer Susan Cleveland stepped in and advised the eager homeowners to relocate the kitchen, extending the back area of the home to cultivate a feeling of roominess and excess space. By shifting the kitchen, Susan created an additional domestic library, aligned in style with the inner city home libraries popularised in the 1950s. Following Susan’s expertise, a picturesque reading area now sits where the kitchen was once located.

Fixtures and fittings were selected with skilful restraint, making the space appear minimalist yet inviting. Offset handmade Italian tiles cover the entire feature wall of the kitchen; their white sheen inviting light and reflecting an earthy tone. A bulkhead was required to accommodate for the flu for the Rangehood, creating the opportunity to capitalise on the warmth of downlighting to set the mood.

Clean white floating cabinetry was chosen to add an element of lightness to the space. The floating wooden shelves compliment the amber light, bringing a softness to the kitchen and making the look of the floor, table and chairs flow cohesively. Thanks to Susan’s design, this dwelling now possesses the modern features that are the hallmark of inner city living, combined with the warm homeliness characteristic of relaxed country spaces.

We invite you to our showroom at 77 Salmon Street, Port Melbourne for more kitchen inspiration or get our advice guide now. Call us on 1300 662 838 to speak to one of our award winning designer.

 

Book a Free Video or In-Home Consultation

I'm ready to renovate!

I would like a free video or in-home consultation and renovation budget.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

I'm looking for some advice!

Email me the renovation advice guide
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.