Location

Caulfield North

Solution

Kitchen & Bathroom

The owners of this two-storey heritage residence housing a mix of period elegance and modern design were after a renovation of their kitchen and two bathrooms.

The brief given to our designer for their new kitchen was to form a space that kept the heritage feel of their home whilst adding a bit of character through the incorporation of classical and modern elements. Whilst keeping to the original footprint, the first design change in the kitchen was to move the current location of the sink to the island return to create a better flow to the space. Their new kitchen consists of a beautiful natural stone that wraps around the entire Kitchen, splashback and upstand, a stunning tall wall section of black cabinetry to house their ovens, a built – in pantry and an area for their coffee maker, thus creating a space that the whole family can work in whilst offering the practicality of everyday use. The subtle choice of handles & knobs gives a nod to the classical element they were striving for in their design also. This design presents plenty of storage referenced with inner drawers hidden behind cabinetry in combination with standard cabinetry, whilst also offering the practicality of a charging station for family use.

The upstairs bathroom would be a space for their kids, nothing structural was needed to be done just a modern refit. This design revolved around extra bench space and the kids each getting their own defined spaces in the bathroom. From separate medicine cabinets with soft rounded edges to the mirrors, separate towel rails, power points with USB ports and enough cabinetry storage for each family member, this bathroom provides a functional and practical space for all family members. A privacy screen is also incorporated to create a sense of privacy to the toilet area. Once again in this space the classical elements were acknowledged through the use of classic handles, white subway tiles on the walls and black patterned tiles to the floor.

The downstairs bathroom the clients were wanting a space that could house a freestanding bath at the end of the space, a larger shower space and a custom- made cabinet that was made to look like a piece of furniture. A nib wall was created in the space offering a ledge as a form of storage. The reference of black cabinetry links back to the kitchen and the upstairs bathroom, whilst the consistency of the classic look was again shown through the use of subway tiles and patterned floors. A separate hand shower and overhead gave the client more flexibility in their choice of which shower they would want to use.

Overall the end result was effortless design that drew on practical elements whilst incorporating hints of character that this home presents.

 

Book a Free In-Home Consultation

Professionally designed, built + project managed renovations

I'm ready to renovate!

I would like a free in-home consultation and renovation budget.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

I'm looking for some advice!

Email me the renovation advice guide
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.